CR®-eredmények, tapasztalatok a kutatás során, illetve a gyakorlatban

Ezen az oldalon aktuális áttekintést szeretnénk nyújtani Önnek a CR®-rel kapcsolatos klinikai kutatások eredményeiről és annak hétköznapi gyakorlatáról. Ez az oldal várhatóan tartalmilag és terjedelemben is folyamatosan változni fog az újabb és újabb, aktuális kutatási eredmények ismeretében. Érdemes tehát időnként újra ellátogatnia ide.

A kutatás eredményei

A Jülichi Kutatóintézet által végzett randomizált, kontrollált klinikai tanulmányban (RESET) CR®- Neuromodulációval 9 hónapon keresztül kezeltek krónikusan fennálló, tonális (meghatározható frekvenciájú), szubjektív tinnitusban szenvedő betegeket. A terápia megkezdése előtt felmérték és kérdőívek alapján rögzítették a szubjektív hangosságérzetet, a kellemetlenség mértékét, valamint a fülzúgás súlyosságát. Az agyi elektromos aktivitás rögzítésére objektív módszerként elektroenkefalográfiát alkalmaztak (EEG).

Az akusztikus CR®- Neuromoduláció hatásának mérése

eeg

A kiértékelt EEG-adatok azt mutatták, hogy már 12 héttel a kezelést követően jellegzetes változások jelentek meg az agyi elektromos aktivitásban a tinnitusért felelős hallókéregben, valamint a tudatosodásért és az érzelmekért felelős agyterületeken. Ilyen változás volt az, hogy a tinnitus miatt korábban lecsökkent alfa-sejtaktivitás a kezelés hatására szignifikánsan emelkedett, míg a fülzúgás okozta emelkedett delta- illetve gamma-aktivitás szignifikánsan csökkent. Különösen érdekes és fontos megfigyelés, hogy a tinnitus által érintett agyterülettel funkcionális kapcsolatban lévő további agyterületeken is hasonló változásokat mértek a CR®- Neuromoduláció használatát követően. Összefoglalva: a CR®- Neuromoduláció kezelés alkalmazásával megváltoztatható a tinnitusért és a kölcsönösen egymást befolyásoló (a hallásért, a tudatosodásért, valamint az érzelmi hatásért felelős) agyterületek működése.

A CR®- Neuromoduláció hatása

A klinikai RESET tanulmány EEG-vizsgálati eredményeiben az idegsejtek aktivitásában mért változások érhetők tetten. Ezt követően a kutatók vizuál-analóg skálán értékelték ki a kezelés előtti, illetve 12 héttel a kezelés utáni egyéni hangosságérzetet és az általa okozott kellemetlenség szintjét. Az értékelés eredményeként mintegy 30 százalékos szignifikáns csökkenést tapasztaltak. A kérdőívek alapján megállapítható, hogy a különböző betegcsoportok közül azoknál érték el a legjelentősebb javulást (az esetek több mint 70 százalékában), akik rendszeresen napi 4-6 órán keresztül használták a készüléket (Tinnitus kérdőív (TQ), Goebel és Hiller, 1994.).

A kezelés 40. hetében az esetek 75 százalékában észleltek egyértelmű szignifikáns javulást. A betegek nagy részében a tinnitus súlyossága enyhült. Az enyhén súlyos kategóriába tartozó tinnitusos betegek száma megháromszorozódott (22.7 százalékról 63.6 százalékra nőtt), míg a közepesen súlyos, illetve a nagyon súlyos kategóriákba tartozók aránya a felére csökkent (40.9 százalékról 22.72 százalékra csökkent).

CR®- Neuromoduláció mellékhatása

A kezelés eleinte csak enyhe és átmeneti mellékhatásokat eredményezett. Ilyen például az, hogy a terápiás hangok kellemetlenné váltak, vagy hogy a páciensek átmeneti hangosságfokozódást észleltek. A stimulátor ismételt beállításával azonban ezek a mellékhatások megszűntek.

Egy új terápia hatásosságának megítélése szempontjából nagyon fontos, hogy nemcsak laboratóriumi körülmények között, szoros orvosi felügyelet alatt folyjanak a kezelések, hanem a hétköznapi életben is.

A gyakorlat eredményei

A T30 CR®- Neurostimulátor európai jóváhagyása és CE-minősítése óta több mint egy év telt el. Most már a CR®- Neuromodulátor klinikai gyakorlatban való használatának eredményei is a rendelkezésünkre állnak.

A CR®- Neuromoduláció hatása a kezelés során

Ötvenkilenc tinnitusos páciens esetében a 6 hónapon át tartó kezelés során összegyűjtött adatokat a nemzetközileg elfogadott Tinnitus Kérdöív (TQ, Goebel és Hiller) alapján értékelték ki.

Az eredmények magukért beszélnek. A betegek csaknem felének állapota egyértelműen javult már 3 hónapos kezelést követően. Hat hónap után ez már a betegek 2/3-ára volt igaz. A TQ-tinnitus kérdőív szerint a fülzúgás hangossága és az, hogy ez mennyire megterhelő az egyénre nézve, 34 százalékban teljesen egyértelműen, míg további 32 százalékban egyértelműen javult. A kezelést követően továbbá az esetek 66 százalékában a fülzúgás hangossága, míg 61 százalékában a fülzúgás okozta kellemetlenség is szignifikánsan csökkent.

Összefoglalva az eredményeket, elmondható, hogy a könnyen és kényelmesen alkalmazható akusztikus CR®- Neuromodulátor T30 CR®- Neurostimulátorral történő 3, 6 illetve 9 hónapon keresztüli tinnitus-kezelésnek szignifikáns terápiás hatása van. Az eredményekből az is következik, hogy a hatásosság biztosításához konzekvens, több hónapig tartó CR®- Neuromodulátor-kezelés ajánlott.