A fülzúgásról bővebben

Minden második ember ismeri, milyen az, ha átmenetileg egy zaj zavarja. Semmi ok az aggodalomra! Ám minden ötödik embernél ez a jelenség hosszabb ideig is eltart, a felnőttek 5-10 százalékánál pedig ez a zaj állandósul – és egyre kellemetlenebbé válhat. Éppen ezért fontos, hogy a tinnitust időben felismerjük, és azonnal éljünk a lehetséges kezelési lehetőségekkel.

Ilyennek hallható a fülzúgás:

Kérjük, hogy az alábbi teszthangok kipróbálása előtt állítsa hangszóróját minél kisebb hangerőre!

Szinuszos hang (10 kHz)

Szinuszos hang (4kHz)

Szélessávú zaj

Keskenysávú zaj


Szubjektív vagy objektív

Nagyon fontos tisztázni, hogy szubjektív vagy objektív-e a tinnitus. Az objektív tinnitushang bárki által – külső személy által is – érzékelhető. Speciális eszközökkel mérhető, és a megfelelő eljárással viszonylag jól kezelhető. Az objektív tinnitus kiváltó oka lehet: többek között érszűkület, daganat, fülkürt-elégtelenség, állkapocsízületi problémák, a középfül vagy a szájpad izmainak görcse.
Ezzel szemben a szubjektív fülzúgást csak az érintett hallja. Ezt a problémát számos – részben azonnali kezelést igénylő – kiváltó okkal lehet kapcsolatba hozni. A háttérben többek között dobhártyasérülés, középfülgyulladás, magas vérnyomás, nyaki gerincprobléma, zajártalom, halláskárosodást okozó agyhártyagyulladás, agytumor vagy akusztikus neurinoma állhat3.

Az alapbetegség kivizsgálása

Először szakember által végzett, széles körű kivizsgálásra van szükség. A kórelőzmény (anamnézis) felvételét, azaz a részletes kikérdezést követően alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat történik, amely mikroszkópos fülvizsgálatot, hallásvizsgálatot, egyensúlyvizsgálatot, orr- és melléküreg-tükrözést foglal magában. Bizonyos esetekben agytörzsi kiváltott potenciálmérés vagy képalkotó vizsgálat elvégzése szükséges lehet (például az akusztikus neurinoma kizárása céljából az MRI – mágneses rezonancia – vagy a nyaki erek megítélésére Color-Doppler ultrahangvizsgálat javasolt). Emelkedett koleszterinszint vagy a szervezetben zajló gyulladás gyanúja esetén vérvétel is történik. A rendszeres vérnyomásmérés nélkülözhetetlen. A rágásvizsgálat segít kideríteni az esetlegesen fennálló állkapocsízületi betegséget. Ortopédiai vizsgálattal kizárható a nyaki gerincprobléma.
Különböző módszerekkel pontosan meg lehet határozni a tinnitushang frekvenciáját, karakterét és erősségét. A fülzúgás kellemetlenségi szintjét kvalitatív és kvantitatív eszközökkel állapíthatjuk meg.

Irodalomjegyzék

  1. IQWiG, Gesundheitsinformation, aktualisiert: 06.11.2009
  2. A. Heller: Classification and epidemiology of tinnitus; Otolaryngol Clin North Am, 36: 239-248 (2003)
  3. G. Hesse: Tinnitus; Thieme Verlag (2008)