Mit jelent a CR®?

A CR® (Coordinated Reset) a túlzott szinkronizációjú idegsejtaktivitás eseteiben alkalmazható új, szabadalmaztatott neurotechnológiai terápiás lehetőség. Ilyen neurológiai betegség a fülzúgás (tinnitus), a Parkinson-kór vagy az epilepszia1,2,3,4. Tudományos alapjait több mint 10 éve tartó, következetes tudományos munkával a Jülichi Kutatóközpontban határozták meg.

Amikor az idegsejtek felejteni tanulnak…

110930 ta cr neuromodulation

CR®: emögött az egyszerű kifejezés mögött összetett matematikai-fizikai képletek sora áll. Lényege, hogy egyénre szabottan, egyedileg ütemezett szignálrendszer alkalmazásával meg lehet szüntetni az agyban a túlzott aktivitású idegsejtek szinkronműködését (azaz deszinkronizálni lehet azokat). Ha az agy hosszabb időn keresztül rendszeresen ismétlődve kapja ezt a szignált, akkor az idegsejtek közötti kóros hiperaktivitás és szinkronizáció lépésről lépésre gyengül, tehát deszinkronizálódik7,8. Másképp fogalmazva: az idegsejtek megtanulják „elfelejteni” a fülzúgást.

 A felejtés egy aktív folyamat

A felejtés folyamatában fontos, hogy az idegsejteket mindig a tinnitusszal szinkron CR®-szignállal ingereljük, ez a jel azonban ne nyomja el az idegsejtek saját aktivitását. Ugyanis csak az aktív idegsejtek tudnak a környezetükre reagálni, tanulni vagy felejteni. Ha laterális gátlással blokkolnánk a környező idegsejteket – mint ahogy az a zajgenerátor alkalmazása során történik –, akkor nem történne meg a tanulási effektus 7,8.

Az érintett agyterületnek konkrét szignállal történő stimulálása történhet invazív (ekkor elektródák révén közvetlen elektromos stimuláció éri az agyat) vagy nem invazív módon, például akusztikus úton, hanginger segítségével (akusztikus CR®-Neuromoduláció). CR®-Neuromodulációval kapcsolatos további szakirodalmat az irodalomjegyzékben találhat.

Irodalomjegyzék

  1. T. Kleinjung, B. Langguth: Wege zur Stille; Gehirn & Geist 1-2: 38–42 (2011)
  2. N. Weisz N, B. Langguth: Kortikale Plastizität und Veränderungen bei Tinnitus; HNO 58: 983–989 (2010)
  3. L. Roberts, J. Eggermont, D. Caspary, S. Shore, J. Melcher, J. Kaltenbach: Ringing Ears: The Neuroscience of Tinnitus; J Neurosci.; 30(45): 14972–14979 (2010)
  4. L.Timmermann, J.Gross, M.Dirks, J.Volkmann, H.-J. Freund, and  A. Schnitzler: The cerebral oscillatory network of parkinsonian resting tremor; Brain, 126, 199-212 (2003)
  5. P. A. Tass: A model of desynchronizing deep brain stimulation with a demand-controlled coordinated reset of neural subpopulations; Biol. Cybern. 89, 81-88 (2003)
  6. P.A. Tass: Desynchronization by Means of a Coordinated Reset of Neural Sub-Populations - A Novel Technique for Demand-Controlled Deep Brain Stimulation; Progress of Theoretical Physics Supplement 150, 281-296 (2003)
  7. P. A. Tass and M. Majtanik: Long-term anti-kindling effects of desynchronizing brain stimulation: a theoretical study; Biol. Cybern. 94, 58-66 (2006)
  8. C. Hauptmann and P.A. Tass: Cumulative and after-effects of short and weak coordinated reset stimulation: a modeling study. J. Neural Eng. 6 016004 (2009) * C. Hauptmann, E.-J. Speckmann and P.A. Tass: Therapeutic rewiring by means of desynchronizing brain stimulation: theoretical and experimental approaches; Proceedings of the fifteenth annual Computational Neuroscience Meeting, Edinburgh, UK, July 15-18, 57 (2006). Featured Talk.