CR®-kezelés a mindennapokban

Egyszerű napi használat otthon
A gyufásdoboz nagyságú T30 CR®- Neurostimulátor otthoni használata egyszerű és kényelmesen kivitelezhető. Az apró, mp3-lejátszóhoz hasonló készülékbe egyénileg beprogramozott terápiás hangszignált Ön kényelmesen és diszkréten tudja hallgatni egy hallójárati nyitott illesztéken (fülhallgatón) keresztül. A helyesen beállított, egyénre szabott CR®- terápiás szignál használata nem zavarja Önt a hétköznapi tevékenységében, mert a kezeléshez használt neuromodulációs hangok erőssége csak kevéssel haladja meg az Ön hallásküszöbét. A készülék használata mellett nyugodtan beszélgethet, telefonálhat, rádiót hallgathat vagy tévézhet is. A készüléket napi 4-6 órán keresztül kell használnia. Célravezető és ajánlott, hogy a napi kezelés egyhuzamban történjen, de nem szükséges az eszközt 4-6 órán át folyamatosan alkalmazni, azaz szünetek, megszakítások beiktathatóak. Így a kezelés rugalmasabb és könnyebben beleilleszthető az Ön napi életritmusába. Fontos, hogy ha mégis több részletben történik a napi kezelés, akkor is mindig megvalósuljon legalább egy óra stimuláció (készülékhasználat), megszakítás nélkül!

A kezelés menete, terápiás hatása és a kontrollvizsgálatok időpontja

Az akusztikus CR®- Neuromodulátorral történő kezelés ajánlott időtartama 9-12 hónap. Ezt követően a kezelés igény szerint alkalmazható.

A kezelés alapja

Az akusztikus CR®- Neuromodulátor-kezelés nem egy „csodaterápia”, amely egyik napról a másikra megszünteti a fülzúgást. Hiszen az agyba hónapok vagy akár évek alatt bevésődött krónikus tonális fülzúgást nem lehet egyik napról a másikra kitörölni.
Az agykutatásokon alapuló akusztikus CR®- Neuromodulátor a kóros szinkronicitásban túlműködő agyi idegsejthálózatban fejti ki hatását, vagyis ott, ahonnan a fülzúgás ered. Az akusztikus CR®- Neuromodulátoron keresztül speciális ritmusban adott, sokszor ismételt, egyénileg programozott terápiás hangok megzavarják a hallóközpontban kórosan aktiválódott idegsejteket, és kimozdítják őket ritmusukból. Így a szinkronizált idegsejtkapcsolat erőssége gyengül, és az idegsejtcsoportok a korábban kóros állapotból egy fiziológiás (egészséges) állapotba kerülnek. Így a szinaptikus (agysejtek közötti) kapcsolat nélküli agysejtek már nem tudják összehangolni a működésüket, és ezáltal fülzúgást okozni. A terápia végül ahhoz vezet, hogy a kóros szinkronizáció megszűnik. Ez egy hosszabb tanulási folyamat, melyhez az agy plaszticitását, azaz rugalmasságát, tanulásra való képességét veszik alapul3,4.

A kezelés alatt a tinnitus-hang megváltozhat, halkulhat és eltűnhet

A klinikai tanulmány és a gyakorlat is azt mutatja, hogy sok esetben már a kezelés első 12 hetében pozitív változás jelentkezik: a 12. hétre a napi 4-6 órán keresztül alkalmazott CR®-stimulációs csoportba tartozó betegek több mint 70 százalékánál csökkent a tinnitus súlyossága. Ugyanígy a fülzúgás hangosságát és kellemetlenségét is figyelembe véve a betegek 30 százalékánál már a korai 12 hetes kezelés után egyértelmű javulás következett be5,6,7.

Ha 12 hét után ezek az első jelek megjelennek, akkor az azt jelenti, hogy a kezelés hatásos, tehát folytatni kell!

Ezeket a pozitív hatásokat csak tartós kezeléssel lehet megerősíteni és rögzíteni. Az orvosi gyakorlat szerint 6 hónapos kezeléssel a páciensek 2/3-ának állapota egyértelműen javult. A 9 hónapos konzekvens akusztikus CR®- Neuromodulátor-terápia az esetek 75 százalékában egyértelmű javulást eredményezett a tinnitus hangosságának és az általa okozott kellemetlenségének mérséklődésében. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy egy tartós, konzekvens, több hónapig tartó akusztikus CR®- Neuromodulátor-kezelés a korai pozitív eredményeket stabilizálja és tartósan rögzíti.

Rendszeres kontrollvizsgálatok szükségessége

A kezelés menete egyénre szabott. A kezelés alatt a fülzúgás változhat: például halkulhat, erősödhet, de a tinnitus frekvenciája is megváltozhat. Főleg a kezelés elején fontos ezeket a változásokat megfigyelni és komolyan venni. Ha tapasztal ilyen változást, az akár zavaró is lehet, de ne ijedjen meg! Ez annak a jele, hogy az Ön szervezete reagál az akusztikus CR®- Neuromodulátorral történő kezelésre, tehát az az Ön esetében hatásosan működik. Ritkán akár az is előfordulhat, hogy a kezelés hatására az első napokban, illetve hetekben a fülzúgás átmenetileg felerősödik. Ebben az esetben is érvényes az, hogy semmi ok az aggodalomra, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk!

Fontos: A változásokra azonnal reagálni – a CR®-beállítást egyénileg elvégezni!!

Ha úgy érzi, hogy a terápia kezd kellemetlenné válni, az azt jelenti, hogy a kezelés következtében az Ön tinnitus-hangja eltolódott egy másik frekvenciatartományba (vagyis mélyebb vagy magasabb lett). Ebben az esetben kérjen tőlünk újabb időpontot, hogy a megváltozott tinnitusnak megfelelő CR®- terápiás szignált beállíthassuk. A tinnitus frekvenciájának újbóli meghatározását, valamint az újonnan meghatározott terápiás hangszignálok erősségének beállítását ugyanolyan gondossággal kell elvégezni, mint első alkalommal!
Kérjük, hogy a tinnitus-hang megváltozásakor azonnal vegye fel a kapcsolatot velünk!

A bizalom fontos, de a kontrollvizsgálat elengedhetetlen:

A kezelés sikerességéhez elengedhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálat. Ez nemcsak egy soron következő rutinvizsgálatot jelent, hanem akár egy esetleges újabb beállítást is. Előfordulhat, hogy a kontrollvizsgálatok közötti időszakban a páciens számára szubjektíven nem észlelhető, de mégis mérhető változások lépnek fel a tinnitus erősségében vagy frekvenciájában. Ezért a terápiás CR®-szignált újból be kell állítani.
A következő kontroll vizsgálatok ajánlottak:

Kezelési hónap

Kontroll időpontok

1-3

2-2-4-4 hetente

3-6

4-4 hetente

6-9

6-6 hetente

9. hónaptól

Igény szerint

 A személyre szabott készülékbeállítást és kezelést kizárólag akusztikus CR®- Neuromodulátor képesítéssel rendelkező szakember állíthatja be. Az akusztikus CR®- Neuromodulátor kizárólagos forgalmazója Magyarországon a Tinnitus Hungary Kft. (Corvin Irodaház, 1082 Budapest, Futó u. 47-53., IV.em., http://www.tinnitushungary.hu/).

Első beállítás

Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma fülzúgás sem – ezért kell az akusztikus CR®- Neuromodulátor beállításának egyénre szabottan történnie. A kezelés alapfeltétele a készülék pontos beállítása. Ehhez precizitásra, tapasztalatra, időre, türelemre és elsősorban az Ön együttműködésére van szükség. A kezelés kezdetekor a fül-orr-gégész a CR®- program segítségével és az Ön közreműködésével hangról hangra határozza meg az Ön egyéni tinnitusprofilját, az Ön fülzúgásával megegyező hangmagasságot és hangerőt. Ezt a hangot alapul véve, a T30 CR®- Neurostimulátor programozó készülék egy speciális matematikai-fizikai képlet (CR®-algoritmus) alapján kiszámítja és összeállítja az Ön terápiás hangszignálját (egyedi hangsorát). Ez képezi az Ön személyre szabott neuromodulációs kezelésének az alapját, és ezt programozzuk be az Ön CR®- Neuromodulátor készülékébe. Ezt a szignált a hallójáratba könnyen behelyezhető, hallójáratának megfelelő, nyitott fülillesztéken keresztül bárhol diszkréten hallgathatja. (A nyitott illesztékű fülhallgató négyféle méretben kerül forgalomba.)

Szánjon rá időt

A tinnitushang pontos meghatározása időigényes lehet. De a téves beállítás elkerülése végett fontos, hogy Ön és orvosa elegendő időt és türelmet szánjon a beállításra. A saját tinnitus-hang pontos meghatározása és a hangerő beállítása mindenképpen időt és türelmet igényel. Az első beállítás átlagosan 90-120 percet is igénybe vehet. A tinnitushang meghatározása erős koncentrálással jár, ami miatt a beállítást néha megterhelőnek érezheti. Ajánlott, hogy a beállítást követően még mintegy fél órán át tesztelje a beállított terápiás szignált az orvosi rendelő várójában, hogy ellenőrizhesse, a stimuláció valóban kellemes és hallható-e az Ön számára.

A minőség garantált

A CE jelzéssel rendelkező készülék megfelel az európai uniós követelményeknek. A készüléket előállító ANM Adaptive Neuromodulation GmbH a TÜV SÜD Product Service GmbH által tanúsított orvostechnikai vállalat. Ha a készülékkel kapcsolatban bármilyen probléma merül fel, a Tinnitus Hungary Kft. gondoskodik az eszköz bevizsgálásáról, szükség esetén javításáról. Az eszközt gyártó ANM Adaptive Neuromodulation GmbH átfogó, teljes, a vásárlás időpontjától számítva 2 évig érvényes garanciát ad a készülékre. A kezelés esetleges sikertelensége esetén az első 12 hétre a Tinnitus Hungary Kft. Készpénz-visszafizetési garanciát biztosít.

Keressen fel bennünket bizalommal!