Tinnitus - Mit lehet tenni?

Mindenekelőtt meg kell állapítani a fülzúgás okát, és ennek megfelelően kell kezelni a pácienst. Sajnos a kiváltó ok nem mindig egyértelmű. Ezekben az esetekben a fül-orr-gégészet szakmai kezelési irányelve a tinnitus időbeli lefolyását és a súlyosság mértékét veszi alapul.

Az időbeliség alapján a fülzúgás akut (kevesebb, mint 3 hónapja fennálló), illetve krónikus (több mint 3 hónapja fennálló) formáját különíthetjük el. Aranyszabály: Minél hamarabb jelentkezik a beteg a kezelőorvosánál és minél előbb diagnosztizálják a betegség kiváltó okát, annál nagyobb esélye van a páciensnek arra, hogy a fülzúgásától megszabaduljon!

Amennyiben a gyors szakorvosi kezelés ellenére sem szűnik meg az akut fülzúgás és krónikussá válik (vagy a beteg már eleve krónikus fülzúgással fordul orvoshoz), további terápiás eljárások jöhetnek szóba. A kezelés megválasztása függ a tinnitusszal járó kellemetlenség mértékétől és az egyéb szubjektív panaszoktól. Azok a betegek, akiket a fülzúgás kevésbé zavar, nem szorulnak terápiára, hiszen ők megpróbálnak együtt élni a tinnitusszal, és sok esetben nem is fordulnak orvoshoz. Más esetekben a fülzúgáshoz való hozzászokatást választják kezelési célként.

De jó tudni, hogy ma már létezik egy olyan, idegtudományos kutatásokon alapuló terápia is, amely a fülzúgás okát szünteti meg.

A szokásos kezelési lehetőségek közül néhányat röviden bemutatunk. Az Ön számára megfelelő terápia a vizsgálati eredmények ismeretében, a kezelőorvosával történő beszélgetés során dől el.

Akusztikus CR®-Neuromoduláció:

Az akusztikus CR®-Neuromoduláció jelenleg az egyetlen olyan terápia, amely a fülzúgás okát szünteti meg. Az akusztikus CR®-Neuromodulációval történő kezelés során az agy megtanulja „elfelejteni“ a fülzúgást. A kezelés célja az, hogy a hallóközpontban hiperaktívan működő idegsejtek között kialakult kóros szinkronműködést (szinkronizáció) megzavarja, azaz deszinkronizálja2,3, újra létrehozva így a „természetes káoszt”. A megváltozott körülményekhez agyunk rugalmasan alkalmazkodik. Ennek köszönhető, hogy a deszinkronizáció rendszeres ismétlésével egy tanulási folyamat indul el: ahogyan agyunk megtanulta a hibás idegsejtaktivitást, ugyanúgy megtanulja elfelejteni azt 4,5.

Tudjon meg többet az új akusztikus CR®-Neuromodulációval történő fülzúgáskezelésről!

Tinnitus-átalakító kezelés (TRT):

A klasszikus TRT-elgondolás (Jastreboff és Hazell, 1993) legtöbbször zajgenerátorral történő zajterápiát jelent6. A kezelés lényege, hogy a folyamatos tanácsadás és lelki vezetés mellett egy új, sustorgó hangokból generált széles sávú zajjal fedik el a beteg által érzékelt fülzúgást, azzal a céllal, hogy a beteg ne tudatosítsa (habituálja) a tinnitusát.

Meghatározott frekvenciájú zenével történő kezelés

A beteg kiválasztja kedvenc zenéjét, melynek sávszélességét egy oktávval a beteg által hallott tinnitushang alatt és fölött állítják be. A páciensnek – a lehetőségekhez mérten - állandóan hallgatnia kell ezt a zenét. A terápia elmélete egyrészt az, hogy a zene hallgatása alatt a kiválasztott hangtartományhoz tartozó agyterület sejtjei már ne a hiperaktív idegsejtekkel kommunikáljanak, hanem a szomszédos ingerelt sejtekkel. Másrészt, hogy ezek az aktív szomszédos sejtek gátolják a kórosan működő hallósejtek müködését7,8. Ennek a kezelésnek a hatékonysága megegyezik a zajgenerátoréval9.

Pszichoterápia

A pszichoterápia a krónikus tinnitus kezelési módszereinek egyik alapja. A cél az, hogy a páciens kevésbé megterhelő módszerrel szokja meg az állandóan meglévő fülzúgását, különös figyelemmel az ördögi körként jelentkező, egyre intenzívebb panaszokra. A kezelésnek az is célja, hogy a páciens ne figyeljen a fülzúgására és ne élje azt meg egyre nagyobb teherként10.

Irodalomjegyzék

  1. G. Hesse: Tinnitus; Thieme Verlag (2008)
  2. P. A. Tass: A model of desynchronizing deep brain stimulation with a demand-controlled coordinated reset of neural subpopulations; Biol. Cybern. 89, 81-88 (2003)
  3. P.A. Tass: Desynchronization by Means of a Coordinated Reset of Neural Sub-Populations - A Novel Technique for Demand-Controlled Deep Brain Stimulation; Progress of Theoretical Physics Supplement 150, 281-296 (2003)
  4. P. A. Tass and M. Majtanik: Long-term anti-kindling effects of desynchronizing brain stimulation: a theoretical study; Biol. Cybern. 94, 58-66 (2006)
  5. C. Hauptmann and P.A. Tass: Cumulative and after-effects of short and weak coordinated reset stimulation: a modeling study. J. Neural Eng. 6 016004 (2009)
  6. H. Schaaf and U. Gieler:  TRT und Psychotherapie beim Leiden am Tinnitus. HNO 58:999-1003 (2010)
  7. H. Okamoto, H. Stracke, W. Stoll, and C. Pantev: Listening to tailor-made notched music reduces tinnitus loudness and tinnitus-related auditory cortex activity. Proc Natl Acad Sci U S A, 107(3):1207-10 (2009)
  8. Ärzte Zeitung online, 12.09.2011
  9. L. Roberts: Residual inhibition. Progress in Brain Research, Vol. 166, chapter 47 (2007)
  10. N. Weisz and B. Langguth: Kortikale Plastizität und Veränderungen bei Tinnitus. HNO 58:983-989 (2010)