CR®-kezelés

Hogy az Ön esetében ajánlott-e a CR®- Neuromodulátorral történő kezelés, az fül-orr-gégész szakorvos által végzett szakvizsgálat után állapítható meg. Az országban egyedülálló módon, kizárólag a mi rendelőnkben dolgoznak CR®- Neuromodulátor alkalmazására speciálisan kiképzett fül-orr-gégész szakorvosok. Kérjük, keressen fel minket, kérje ki szakvéleményüket!

Lépésröl lépésre

Diagnózis és tanácsadás

Első lépésben fül-orr-gégész szakorvosunk személyesen beszélget el Önnel a fülzúgásáról és annak előzményeiről. Ezt követően elvégezzük a diagnózis felállításához szükséges audiológiai és a szükség szerinti egyéb vizsgálatokat. A vizsgálati eredmények ismeretében és részletes felvilágosítás után dönthető el, hogy javasolt-e az akusztikus CR®- Neuromodulátor alkalmazása az Ön fülzúgásának kezelésére.

Mikor ajánlható a CR®- Neuromodulátor kezelés

A tudományosan megalapozott, fül-orr-gégész szakorvos által javasolt CR®- kezelés (stimuláció) akkor alkalmazható, ha a tinnitusprofil megfelel a következő kritériumoknak:

  • Szubjektív, krónikus tinnitus, amely minimum 3 hónapja fennáll

  • Tonális jellegű fülzúgás, azaz a hang jellege sípoló, búgó, csengő stb., tehát frekvenciája meghatározható. Széles sávú, sistergő jellegű hang esetében a kezelés csak abban az esetben alkalmazható, ha a zaj frekvenciaszélessége nem haladja meg a stimulációs hangok által lefedett tartományt.

→ Példa arra, hogy milyennek hallatszik egy tonális tinnitus-hang. Klikkeljen Ide!

Szinuszos hang (10 kHz)

Szinuszos hang (4kHz)

Szélessávú zaj

Keskenysávú zaj

  • Ha csak egy hang hallatszik, akkor monotonális (egyhangú) tinnitusról, ha több hang hallatszik, akkor multitonális (többhangú) tinnitusról beszélünk. Többhangú tinnitus esetén a kezelés csak akkor ajánlható, ha a páciens a hangokat egyértelműen el tudja különíteni egymástól, s így az egyes hangok frekvenciája meghatározható.
  • A fülzúgás lehet egyoldali, kétoldali, de fejzúgásnak (egyoldali, kétoldali vagy centrális zúgásnak) is érezheti a beteg.

  • Az audiológiai vizsgálat és ezt követően a fülzúgás pontos, hangról hangra történő meghatározása során a tinnitus frekvenciájának 200-10000 Hz között kell lennie.

  • A kezelés fontos feltétele, hogy a páciens képes legyen minden egyes terápiás hangot meghallani és elkülöníteni. Hallásküszöbmérés és egyéb audiológiai vizsgálatok elvégzésével meghatározható, hogy a beteg hallása (esetleg: nagyothallása) megfelelő-e a kezelés kivitelezéséhez.

Ha a vizsgálatokat követően szakorvosunk indokoltnak látja a T30 CR®-Neurostimulátorral történő akusztikus CR®-Neuromodulátor-kezelés alkalmazását, és Ön ebbe beleegyezik, akkor a kezelés gyakorlatilag is elkezdődhet.

Ellenőrzés és mérés: hogy a CR®- Neuromodulátor-kezelés gyakorlatilag is alkalmazható legyen

A szakorvossal történő beszélgetés és a CR®- Neuromodulátor gyakorlati alkalmazásának elmagyarázása után Ön eldöntheti, hogy vállalja-e a kezelést. A terápia megkezdése előtt fontos tisztázni, hogy valóban pontosan meghatározható-e az Önre jellemző tinnitushang frekvenciája és annak hangerőssége, valamint hogy Ön meghallja-e a terápiás hangszignált.

Azt is mérlegelni kell, hogy az Ön hétköznapi élete lehetővé teszi-e a készülék több hónapig tartó, napi 4-6 órás használatát.