Balzsay Károly is elindult a gyógyulás útján…

Balzsay Károly, a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú világbajnoka 2011 augusztusi címmérkőzése után maradandó halláskárosodást szenvedett , melyet kezelő orvosai nem tudtak meggyógyítani. De mára mégis gyógyulni látszik a mindennapi életét zavaró fülzúgása egy a Parkinson-kór kutatása során kifejlesztett speciális terápiás eszköznek köszönhetően.

043

A bokszolót a nyár végi meccsének második menetében ellenfele úgy eltalálta a jobb fülén, hogy beszakadt a dobhártyája.

A vizsgálatok során derült ki, hogy egyéb sérülés is érte a sportoló belső fülét. A csigában elhelyezkedő mikroszkopikus szőrsejtek is károsodtak, ami viszont már annyira mélyen volt, hogy a szakemberek nem tudtak mit kezdeni vele. Tíz-tizenöt százalékos halláskárosodást diagnosztizáltak a jobb fülében illetve egy állandó fülzúgás, tinnitus is kialakult. A kezelő orvosai felkészítették a Balzsayt, hogy ezzel az állandó sípoló hanggal kell majd élnie.

2011 novemberében viszont rámosolygott a szerencse. Tudomást szerzett egy a közelmúltban, Németországban kifejlesztett terápiás eszközről, mellyel a fülzúgása teljesen gyógyítható. Ez a kis gyufásdoboz nagyságú készülék (T30 CR®- Neurostimulátor), mely a Parkinson-kór kutatásának egyik eredménye, kényelmesen és diszkréten használható a mindennapokban. A szükséges vizsgálatok után a rendelőben beprogramozták az apró, mp3-lejátszóhoz hasonló készülékbe a sportoló  egyéni terápiás hangszignálját. Ezt a dallamot kell egy fülhallgatón keresztül napi 4-6 órán át hallgatnia, de mindeközben zavartalanul végezheti hétköznapi tevékenységeit. A kezeléshez használt neuromodulációs hangok erőssége csak kevéssel haladja meg a beteg hallásküszöbét, így a készülék használata mellett nyugodtan lehet beszélgetni, telefonálni, vagy éppen rádiót hallgatni, tévét nézni.

Balzsay a decemberben kezdődött kezelése óta már háromszor jelent meg kontrollon, melyek során a fülzúgás profilját, a hangmagasságát azaz frekvenciát és hangerejét lentebb kellett állítani. Ez azt jelenti , hogy a terápia sikeres, azaz az agyi hallóközpontban működő idegsejtek kóros aktivitása napról napra csökken. A végleges cél, hogy a az agy a készüléknek köszönhetően teljesen elfelejtse a beteges tinnitus hangot. A kezelés általában fél- egy évet vesz igénybe.