5. Nemzetközi Tinnitus Kongresszus, Buffalo (USA):

„Tinnitus – egy látható fantomhang“
Az 5. Nemzetközi Tinnitus Kongresszus fő témája a fülzúgás bonyolult neurológiai hátterének megvitatása és a kezelési lehetőségek voltak. A kutatók prezentációikban egyértelműen megmutatták, hogy a fantom tinnitus hang modern képalkotó eljárások segítségével láthatóvá tehető.

A kongresszuson elektroenkefalográfia (EEG) és PET vizsgálat eredményeivel egyértelműen bemutatták, hogy fülzúgás esetén az agy bizonyos területein kórosan megváltozik az elektromos aktivitás. Ilyen terület volt a hallóközpont és az úgynevezett figyelemközpont. Az utóbbihoz olyan agyterületek tartoznak, mint a figyelemért, az érzelmekért és a stresszért felelős központok. Ezek az eredmények a reményteljes alapjai az idegkutatásokon alapuló különböző kezeléseknek, mint pl. az Akusztikus CR®-Neuromoduláció. A kongresszuson bemutatott vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a 12 hetes Akusztikus CR®-Neuromodulátorral történő kezelés során a krónikus, tonalis fülzúgású betegek kóros agyműködésének aktivitása egyértelműen csökkent. A további részletes vizsgáltok arra mutattak rá, hogy ez az új kezelési mód a fülzúgással összefüggő agyterületeket pozitívan befolyásolja.

A fül-orr-gégészeti praxisokban Akusztikus CR®-Neuromodulátorral történt kezelések első eredményei szerint 6 hónapos kezelés után a páciensek kétharmadánál egyértelmű javulás volt, azaz a tinnitus hangossága csökkent és kevésbé volt elviselhetetlen. Kilenc hónapos kezelést követően a páciensek 75%-ának a tinnitusa tovább javult, ugyanis a fülzúgás hangossága és elviselhetősége 50%-kal jobb lett, az életminőségük javult. Ezek az eredmények összhangban vannak az eddigi T30-CR®-Neurostimulátorral történő Akusztikus CR®-Neuromodulátor kutatási eredményeivel.