Gyakran ismételt kérdések

- Alkalmas vagyok az akusztikus CR®-neurostimulációs kezelésre?

Ezt a kérdést csak egy erre a terápiára speciálisan felkészített fül-orr-gégész szakorvos tudja pontosan megválaszolni. Az elvégzett klinikai vizsgálatból általánosságban tudjuk, hogy az akusztikus CR®-neurostimulációs kezelésre azok alkalmasak akiknek a tinnitusa:

 • szubjektív (csak a beteg hallja)
 • krónikus (hat hónapnál régebben fennálló)
 • tonális (tisztán elkülöníthető hangmagasságú fütyülő, csengő vagy zümmögő hang)
 • hangfrekvenciája 200Hz és 10kHz közé esik.

A kezelésnek általánosságban ellenjavallata:

 • objektív tinnitus (a beteg valódi hangot hall, amit külső megfigyelő is hallhat)
 • pulzáló tinnitus
 • akusztikus hallucináció
 • tüneti hallászavar (pl. középfül gyulladással, középfül vérzéssel, fertőző betegséggel kapcsolatban)
 • agytörzsi betegség
 • pszichiátriai betegség
 • elégtelenül kezelt társbetegségek
 • állkapocsízületi betegség
 • súlyos halláscsökkenés, ami miatt a beteg a kezeléshez előállított stimulációs hangokat, vagy azok bármelyikét nem hallja

 


 

- Elkezdhetem a kezelést, ha több különböző hangot hallok?

Általánosságban megfogalmazva: igen. Az a fontos, hogy képes legyen a különböző hangokat elkülöníteni egymástól és képes legyen meghatározni azok frekvenciáját fül-orr-gégész kezelőorvosa segítségével. A terápia a domináns hang kezelésével kezdődik, ami a leghangosabb és/vagy a legidegesítőbb hang. A többi hang kezelése a későbbiekben történik.

 


 

- Tinnitusos betegként mit kell tudjak az akusztikus CR®-neurostimulációs kezelésről?

Először is Önnek és fül-orr-gégész kezelőorvosának tisztázni kell, hogy alkalmas-e az akusztikus CR®-neurostimulációs kezelésre. A neurostimulátor pontos behangolása alapvetően fontos a kezeléséhez és annak tolerálásához. Pontatlan beállítás mellékhatásokat okozhat, mint pl. fejfájás vagy a meglévő tinnitusának romlása. Az Ön aktív és türelmes részvétele a tinnitus hangjának megtalálásában kulcsfontosságú, meglehet a hangfrekvencia pontos azonosítása fáradságos feladatot jelenthet. Szánjon elég időt a tinnitus hang megkeresésére. A kezelés beállítása után még szánjon 30 percet arra, hogy a rendelő várójában tesztelje, hogy a kezelési hangok megfelelők-e az Ön számára. Az összes stimulációs hangot hallania kell, méghozzá egyforma hangerővel, ez a hangerő azonban éppen csak a hallásküszöbe felett legyen, vagyis éppen hallható legyen.

Figyelnie kell a kezelési időszakban arra, hogy a kezelési hangok nem válnak-e kellemetlenné, mert ez annak a jele, hogy a beállítás nem felel meg az állapotának. Ilyenkor forduljon a kezelőorvosához, aki módosítja a beállítást.

 


 

- Mennyi beteget kezeltek eddig az akusztikus CR®-neurostimulációs módszerrel?

A kezelés 2010 tavaszától érhető el, amikor a módszert Németországban bevezették. Jelenleg kétezer ember kezeléséről tudunk, de ez a szám folyamatosan emelkedik.

 


 

- Miből áll az első vizsgálat?

Az első vizsgálat alkalmával a kórelőzmények felvételére, betegségével kapcsolatos kérdőívek kitöltésre, fül-orr-gégészeti vizsgálatra és audiológiai vizsgálatra kerül sor, hogy megállapíthassuk tinnitusa jellegét és súlyosságát. Az esettől függően kiegészítő vizsgálatok elrendelésére is sor kerülhet. Amennyiben van koponya MRI vagy CT felvétele, amit tinnitusa kialakulása után készítettek, kérjük hozza magával a felvételeket és annak leletét.

 


 

- Mennyi dőt vesz igénybe a kezelés beállítása?

Ez egyénenként változó, átlagosan legalább 90-120 percet rá kell szánni.

 


 

- Milyen gyakran kell kontrollra jönnöm?

A kezelés beállítását követően van egy fix kontroll program, ami azt jelenti, hogy a beállítást követő 2., 4., 8. és 12. héten mindenképpen ellenőrini kell a beállítás helyességét. Természetesen abban az esetben, ha problámája van a beállítással vagy a kezelés hatására tinnitus frekvenciája elkezd változni vissza kell jönnie a terápiás készülék újabb beállítására.

 


 

- Érdemes-e úgy elkezdenem a kezelést, hogy a beállítás után hosszabb időre elutazom?

Amennyiben meg tudja oldani, hogy kontroll vizsgálatra visszajöjjön, úgy igen. Ha nem áll módjában a kontrollt megoldani, akkor nem tudja kezelőorvosa a szükséges korrekciókat megtenni, így kockáztatja a terápiája sikerét.

 


 

- Milyen mellékhatásai lehetnek az akusztikus CR®-neurostimulációnak?

A klinikai vizsgálat nem talált hosszan tartó vagy súlyos kezelési mellékhatást. Volt egy olyan eset, amikor a beteg a kezelési hangokat kellemetlennek tartotta. A stimulációs készülék újrahangolásával a probléma megoldódott. Három beteg számolt be arról, hogy a kezelés megkezdését követően átmenetileg erősödött a tinnitusa. Ez a hatás 5-24 nap alatt megszűnt.

A tinnitus hang pontos beazonosítása nagyon fontos, mert nem megfelelő hangokkal történő stimuláció fejfájást és a tinnitus felerősödését okozhatja. Kérjük, hogy beszéljen a kezelőorvosával ezekről a problémákról és szánjon elég időt a kezelés beállítására.

 


 

- Hogyan juthatok a neurostimulátoromhoz?

A Tinnitus Hungary Kft. az ANM T30 CR®-stimulátor kizárólagos magyarországi forgalmazója. Készülékét a kezelés beállítását végző kezelőközpontban vásárolhatja meg. A készülék beállítását csak erre kiképzett szakemberek végezhetik, ezért a készülék boltban nem kerül forgalmazásra.

 


 

- Mennyibe kerül az akusztikus CR®-neurostimulátor és hogyan fizethetek?

A készülék aktuális áráról érdeklődjön a Tinnitus Hungary Kft-nél a +361-696-16-80-as telefonszámon vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A fizetés történhet átutalással és készpénzzel. A részletfizetési lehetőségeket jelenleg vizsgáljuk. Egészségpénztári tagságot elfogadunk amennyiben az érintett biztosítóval szerződéses jogviszonyban vagyunk.

 


 

- Van-e OEP támogatás az akusztikus CR®-neurostimulátor megvásárlásához?

Jelenleg ilyen támogatás még nincs ezért a készülék teljes áron kerül forgalomba.

 


 

- Kaphatok-e használt készüléket olcsóbban vagy bérelhetek-e akusztikus CR®-neurostimulátort?

Abban az esetben, ha a terápiás készülék valamilyen oknál fogva visszaadásra kerül a Tinnitus Hungary Kft. azt visszajuttatja a gyártócéghez, így sem használt készülék vásárlására sem pedig készülék bérlésre nincs mód.

 


 

- Mi történik, ha megvettem a készüléket, de menet közben kiderül, hogy a terápia mégsem jó számomra?

A Tinnitus Hungary Kft. az akusztikus CR®-neurostimulátor vásárlásától számított 12 héten belül visszafizetési garanciát vállal a készülékre. Ez a garancia azt jelenti, hogy a készülék teljes vételára mínusz egy előre rögzített bázis díj visszafizetésre kerül. Mind a készülék ára, mind pedig a bázis díj nagysága, továbbá a viszavétel feltételei a készülék adás-vételi szerződéséban rögzítésre kerülnek, így vásárláskor minden szükséges információval rendelkezni fog.

 


 

- Mi a különbség az akusztikus CR®-neurostimuláció és más hangterápia (pl. noiser terápia ) között?

A jelenleg forgalomban lévő noiserek (zajgenerátorok) használata a meglévő tinnitus hangok elnyomását célozza. Az előállított „ellen hangok“, amelyek szűkebb vagy szélesebb sávszélességűek lehetnek, arra alkalmasak, hogy elvonják a beteg figyelmét a tinnitus hangról. Neurobiológiai megközelítést alkalmazva, hatásuk az agy bizonyos területén lévő kórosan működő idegsejtek túlzott aktivitásának részleges elnyomásán alapszik, de ez a hatás csak átmeneti, amint a készülék kikapcsolásra kerül a hatás elmúlik..Gyakori módszer zaj generátor használata kiegészítve megfelelő pszichoterápiás módszerekkel, ami azt a célt szolgálja, hogy a beteg megtanuljon együttélni a meglévő tinnitusával, megtanuljon a tinnitus okozta kellemetlenségekhez hozzászokni.

Az akusztikus CR®-neurostimuláció nem a tünetek elnyomását célozza, hanem a hallókéreg kórosan szinkronizálódot és hiperaktvvá vált idegsejtjeinek működését igyekszik visszaterelni a normális működésbe azáltal, hogy a kezeléshez egyedileg tervezett hangimpulzusok megfelelő sorozatával a szinkronizációt megszünteti, így a tinnitus hangot is mérsékli, megfelelő esetben meg is szünteti. A fentiek miatt fontos, hogy a neurostimuláció mindig személyre szabott, a beteg tinnitus profiljához igazodik és a kóros állapot megszüntetését célozza.